Aikido Vilassar

Curs de Y. Kitaura a Mataró 12/04/2014

Y. Kitaura Mataró 2014  1 Y. Kitaura Mataró 2014 1 Y. Kitaura Mataró 2014  2 Y. Kitaura Mataró 2014 2
Author: Raul Toronjo

Què és l'Aikido? De respostes a la nostra pregunta, n'hi han moltes: vagues i generals; concretes i detallades, fins i tot, ètiques o morals. Una de les que trobo més atractives és la que ens van oferir els mestres Yasunari Kitaura i Shu Kitaura aquest cap de setmana passat en el curs celebrat a Mataró: l'Aikido és la unificació de dos nuclis dinàmics (uke i tori). Quan practiquem, tori busca integrar-se  en el Ki generat per uke per aconseguir dominar-lo.

Però què és això del Ki? És quelcom de màgic i espiritual? Es pot entendre així, però la forma més entenedora és concebre el Ki com l'energia (cinètica, potencial, etc.) que projecta Uke sobre Tori per agredir-lo. Aquesta agressió pot ser un cop de puny, una patada o una agafada, però el Ki no és ni la mà, ni la cama. Tot aquest procés Uke el realitza amb tot el seu cos, i el genera en aquell punt que anomanem jara i que es troba, més o menys, a l'abdòmen.

Així doncs, la visió del nostre mestre no és pas ni espiritual ni purament corporal. Aquesta relació no es dóna entre dos cossos només; sinó entre dos entitats que es mouen (dinàmiques). Per aquest motiu, sobint no s'ens expliquen les tècniques com una llista d'agafar aquí o allà; sinó a través de línees d'atac, d'absorcions i de desplaçaments.

Publish date: April 14, 2014, 2:34 p.m.